De eerste maanden van het kitten zijn heel erg belangrijk, het beste is dat ze gewoon in de huiskamer opgroeien! Ze wennen dan meteen aan alle geluiden.
Ook als ze zindelijk zijn, laat ze dan los lopen in de kamer, zodat ze alles
ontdekken kunnen. Met ongeveer 4 weken begin ik met de geweekte brokjes, met iets whiskas, of gourmet gold voor de smaak, eerst 1 keer per dag, dit bouw je op tot 4 á 5 keer per dag, na een paar weken, een klein beetje geweekt, dan beginnen ze zelf al gauw met de brokjes te pikken van de moeder.

Als ze 3 á 4 weken oud zijn begin dan ook met borstelen en kammen
elke dag, dan kunnen ze er alvast aan wennen. Ook geef ik zodra ze
met de geweekte brokjes beginnen elke dag een lepeltje water (lauw).
Water zal u wel denken, waarom dat dan? Nou als ze aan die handeling
gewent zijn, bekje open en lepeltje water erin, dan is het nooit een probleem
als ze ziek zijn om pilletjes te geven. Als een kat groot is en sterk, kan het
een probleem zijn om er een pil in de bek te krijgen, nu weten ze niet beter.

Als het kitten vertrekt, naar het nieuwe baasje geef dan altijd even door,
hoe vaak ze eten krijgen en wat voor eten. Ik geef altijd een brief mee
met het kitten, met wat uitleg erop. Ook een dekentje met de geur van de
broertjes en zusjes eraan, dan hebben ze niet zo'n heimwee. Op het moment dat het baasje het kitten op komt halen, is het vaak een zenuwachtig iets voor beide kanten, zowel voor ex als nieuwe baasje en dan wordt er nog wel eens iets vergeten te vertellen.

Ook het borstelen doe ik voor! Als ze spelen of in een dolle bui zijn, begin er dan maar niet aan, beter is het als ze net geslapen hebben. Ik zelf leg ze op schoot, eerst de ene zij dan de andere zij, dan de rug, dan lig ik ze op de rug zodat je goed de oksels en de liezen kan doen. Alles borstel je tegen de haren in, dan met een grove kam weer in model.

De oogjes verschillende keren op een dag schoonmaken met lauw water
of gekookte thee als ze wat ontstoken zijn. Heeft een kitten of volwassen kat last van veel vuile oogjes, maak ze dan goed schoon, en doe met een
wattenstokje iets calendula creme op de randjes en in het neushoekje dan
valt het traanvocht eraf en gaat het ook niet zo gauw ontsteken.De oortjes kijk ik elke dag na, zijn ze vuil even met een babylotiondoekje schoonmaken of een stukje keukenrol met lauw water.

Als het diertje bij hun nieuwe huis aankomt, zet dan het kooitje open en laat het kitten zelf alles gaan onderzoeken en ontdekken, wijs wel even de
kattenbak aan waar die staat. Zet de kattebak dicht in de buurt van de
speeltjes en verschuif de bak elke dag wat op de plaatst waar je hem
wil hebben. Alles is n.l vreemd, de mensen, de omgeving, broertjes en
zusjes weg, dus laat het langzaam aan wennen. Laat kleine kinderen niet de hele dag het kitten optillen, de darmpjes zijn nog erg kwetsbaar. Het beste is om de kinderen een koord of een veter te geven daar zijn de kittens gek op en ze wennen spelender gewijs aan elkaar

Als er al andere katten of honden zijn, laat ze dan maar aan elkaar snuffelen en geef eten op verschillende bordjes dan wennen ze gauw genoeg.
Geef nooit zo uit de koelkast, is erg slecht voor maagje en darmpjes!
Zorg dat er de hele dag eten en vers water staat, de schaaltjes wel elke dag schoonmaken en afwassen. Een kitten is volop in de groei en zal het eerste jaar goed eten. Als traktatie kan je gekookte koolvis of kleingesneden rauw lamshartje geven

Speelgoed hoeft niet duur te zijn, een propje folie, een wasknijper of een
kokertje of i.d. kunnen ze uren mee spelen. En natuurlijk een muisje.
Ook een krappaal is verstandig, een kleine zullen ze niet vaak gebruiken,
maar eentje die omhoog gaat en iets groter is kunne ze lekker in ravotten.
De kattenbak goed schoonhouden, plas en poep een paar keer per dag eruit scheppen, zijn er meerdere katten, zet dan ook meer bakken neer. Soms gaat een kat op de ene bak poepen en de andere plassen. Zet de bak nooit naast de etensbakjes, of naast een droger of wasmachine. Dan kunnen ze erg schrikken als b.v. de centrifuge gaat draaien als ze erop zitten, met als gevolg dat ze er niet meer op gaan. Maak een paar keer per week de bakken helemaal schoon en ontsmet met dettol of chloor

Houdt er rekening mee dat je een klein kind in huis hebt; denk om
de wasmachine, droger emmer water enz. Een kitten is erg nieuwsgierig,
en wil alles ontdekken. Mijn advies voor mensen die nog geen katten hebben, is dan ook altijd neem er twee! De kittens komen meestal bij een cattery vandaan waar meerdere katten lopen, en waar ze mee spelen en ravotten.
Komen ze dan alleen ergens in huis, spelen ze wel af en toe met speelgoed,
maar dat is toch anders als met soortgenootjes spelen. Ook zijn er mensen die overdag werken, maar als ze dan 's avonds thuis komen vinden ze het gezellig als er een kat op hun wacht, maar wie denk je dat er de hele dag wacht opgezelschap?

Het is een kostbare aanschaf, maar je hebt er heel erg veel plezier aan,
het is mooier om naar te kijken als een film als die kittens aan het spelen zijn.
Vaak is er financieel wel een regeling te treffen met de fokker.